C – jako… vitamin

23. 2. 2016 | Zdraví

V tomto období není na škodu znovu si připomenout vitamin C nejen jako významného pomocníka v boji s různými virózami a nachlazeními, ale i jeho celkový vliv na organismus.

Vitamin C je především antioxidant podílející se na odstraňování škodlivých vlivů volných radikálů v buňkách, tkáních i orgánech. Za průměrnou denní dávku pro dospělého člověka se považuje množství asi 60 – 100 mg. Podává se v období zvýšených nároků organismu – kuřákům, v těhotenství a v období kojení, růstu, při sportu a námaze.

Samozřejmě bychom se měli především zaměřit na přirozené zdroje v potravinách. Zdrojem vitaminu C je zejména petrželová nať, dále křen, pažitka, paprika, zelí (především mléčně kvašené), také ovoce, zejména jahody, maliny, rybíz a angrešt. Nemusíme však hledat jen mezi čerstvými citrusy. Velké množství vitaminu C obsahují dnes již opomíjené jeřabiny, dále samozřejmě šípky, rakytník řešetlákový a také čerstvé brambory, které mohou být zdrojem až 30% celkového příjmu.

A jak poznáme, že se potýkáme s nedostatkem vitaminu C? Projevuje se malátností, snížením obranyschopnosti, ale také nesoustředěností, delším hojením ran a záněty sliznic a to hlavně dásní.

Tělo vitamin C neskladuje, a proto je optimální průběžné dodávání. Buď preparáty s tzv. postupným uvolňováním anebo dávkováním v menších dávkách několikrát denně. Méně známý je také fakt, že s vitaminem C synergicky účinkují některé bioflavonoidy, například rajčata a citronová šťáva. Působí lépe i s vápníkem a hořčíkem a je velice důležitý pro obyvatele velkých měst pro eliminaci vlivu oxidu uhelnatého. Vitamin C je velice citlivý na světlo. Velké ztráty také způsobuje teplo a kontakt s kovovým materiálem.

Za kolektiv lékárny
Iva Tomancová